OGame - OYUN KILAVUZU

OGAME NASIL OYNANIR ?

• OYUN MANTIĞI VE STRATEJİSİ
• AY GELİŞİMİ VE KULLANIMI
• STRATEJİLER
• FİLO KAÇIRMA
• FİLO KONUŞLANDIRMA VE ORTAK SAVUNMA
• SUBAYLAR
• BİNALAR
• FİLO OLUŞTURMA
• BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
• CASUSLUK
• SAVUNMA
• İTTİFAK SAVAŞ SİSTEMİ
• TATİL MODU
• IŞINLAMA
• BANKA

• OYUN MANTIGI VE STRATEJISI
OGame, tarayıcı (browser) üstünden internet bağlantısı aracılığıyla oynanan, özel bir kurulum gerektirmeyen, ücretsiz bir uzay strateji oyunudur.
OGame oynamak için öncelikle bir internet bağlantısı gerekir. Tarayıcı üstünden basit komutlarla oynandığından, yüksek performanslı ekran kartına ve işlemciye gereksinim yoktur. İyi bir taktisyenlik, sağlam sinirler, azim ve birkaç saatlik bölük pörçük uykulara dayanıklılık ister.

Oyun savaş, yağma, ticaret ve diplomasi üzerine kuruludur. Oyuna bir gezegende başlarsınız. Amacınız hammadde üretmek yahut yağma yoluyla diğer gezegenlerden ele geçirmek ve bu hammaddelerle yeni filolar ve binalar inşa ederek medeniyetinizi geliştirmektir. Diğer oyuncuların sahip oldukları gezegenleri ele geçiremezsiniz, ancak henüz kimse tarafından sahiplenilmemiş gezegenleri sömürgeleştirerek burada yeni medeniyetler kurup hammadde üretebilir ve bunları kullanabilirsiniz.
Diğer oyuncularla güçlerinizi birleştirip ittifaklar kurarak galaksi üstünde söz sahibi olabilir, ittifaklararası dev savaşlar yapabilirsiniz.

↑ BAŞA DÖN ↑
• AY GELİŞİMİ VE KULLANIMI

Ay, OGame'de de tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi gezegenin etrafında dönen önemli bir uydudur. Yani aynı Harabe Alanı gibi gezegene bağlı bulunur ve Filo menüsünden hedef olarak seçilebilir.

Ay, bir filo gezegendeki savaşta vurulup yokedilince oluşur. Harabe sıkışır ve bir ay oluşturur. Ancak bu her seferinde olmaz, Belirli miktarda harabe alanının oluşması ile yüzde oluşur. Bu şans en çok %20'ye kadar çıkabilir, daha büyük harabelerin şansa etkisi %20'den çok olmaz. Harabe ne kadar büyükse ay da o kadar büyük olur.

Bir ay ham haldeyken 1 alana sahiptir. Üstünde Ay Merkez İstasyonu kurularak ay üstünde bina inşa edilecek hale gelir. İstasyon kademesi her büyütüldüğünde aya 3 alan eklenir. Ay yüzeyindeki kullanılabilir alanların üst sınırı ayın kendi büyüklüğüyle orantılıdır. 

Ay, bir Ölüm Yıldızı'nca ortadan kaldırılabilir.

Aya kurulan iki özel yapı vardır: Radar İstasyonu ve Sıçrama Geçidi.

Radar İstasyonu

Radar İstasyonu, düşman gemi hareketlerini gözetlemeye yarar. Sadece aya kurulabilir ve kısıtlı bir menzili vardır. Bu menzil, kademe arttıkça Kademe²-1 sistem genişler. İlk kademede sadece kendi güneş sisteminizi gözetleyebilirsiniz. Ek olarak subaylar +3 radar kademesi hakkı vermektedir.

Gelen gözetleme raporunda, taranan gezegenlerden kalkan ve oraya gelen filolar gösterilir. Bu gemilerin hedeflerinin Radar İstasyonu'nun menzili içinde olması ya da olmaması bu raporda önemli değildir. Taranan gezegenin menzilde olması yeterlidir. 
Bu işlem casusluğun tam tersidir. Casus Sondası'yla hammadde ve filo gibi gezegende olan ve duran şeyleri, Radar İstasyonu'yla da gezegendeki hareketli cisimleri, hedefleri ve varış saatleriyle birlikte görürsünüz.

Bir gözetleme işlemi 5000 Deuterium harcar. Taramak için ayı seçip Galaksi menüsünden taranacak gezegeni seçmeniz yeterlidir. Bir popup pencere açılır ve orada kurbanın tğm filo hareketleri listelenir. Gözetlenen gÖzetlendiğini farketmez. 
Eğer popup pencere açılmazsa ya ayarlarınızda javascriptle ilgili sorun vardır ya da popup bloklama sisteminiz devrededir. 
Pencere "Aktüelleştir" butonuna kadar boşsa, o sırada hiç filo hareketi yok demektir. 

Sıçrama Geçidi

Geçit, filolarınızı istediğiniz koordinata "ışınlamaya" yarar. Filo yolda zaman kaybetmeden istenen koordinatta olur. Bu işlem için iki geçit gereklidir. Geçitten hammadde yollanmaz, ayrıca geçit saatte bir kez kullanılabilir.

↑ BAŞA DÖN ↑
• STRATEJİLER
Saldırgan / Aktif:
Eğer saldırgan ve yağmacı bir oyun stili seçmek istiyorsanız oyunun en başından itibaren bu stile yönelik yatırımlar yapmalısınız.Bu oyun stiliyle istatistiklerde tepelerde yer alırsınız, ancak çok da zaman ve emek ister. Amaç komşuların hammaddelerini alabilmek için bir an önce Küçük Nakliye Gemisi inşa etmektir.Kendi hammadde üretiminizin üstünde pek durmayabilirsiniz, önemli olan zamanlaması iyi bir üretime sahip olmanızdır.

Savunmacı / Pasif:
Savunmacı olarak hammadde üretimine ağırlık verirsiniz, gemi üretimi sizin için ilk etapta mühim değildir. Bu yüzden ürettiğiniz hammaddeyi gemi üretmek için gereken teknolojiye değil, daha çok hammadde için madenlerin kademelerini yükseltmeye harcarsınız. Böylece yağmacılardan daha hızlı üretim yapabilir ve kademesi yüksek madenlere sahip olursunuz. Ancak saldırı gücünüz yoktur. Diğer gezegenlere gidip, savaşarak oradan hammadde kazanmak sizin için mümkün değildir. Bu yüzden de savunmaya ağırlık verirsiniz. Savunmacı bir stilde oynayacaksanız oyuna çok zaman harcamanıza gerek olmaz, aynı şekilde de istatistiklerde üstlerde yer bulamazsınız.

Karışık: Sadece yağma yapmak mümkün değildir, çünkü hedefler size karşı çabucak çaylak kalırlar ve geriye yalnızca iyi korunmuş gezegenler kalırlar.Bu yüzden saldırgan ve savunmacı stratejilerin bir kombinasyonu yaratılmalıdır.

Bir yandan filolarınızla diğer gezegenleri "ziyaret" ederken, diğer yandan savunmayı elden bırakmamalı ve yeni koloniler kurmak için Koloni Gemisi'nin gerektirdiği teknolojiye ulaşmaya çalışmalısınız.

↑ BAŞA DÖN ↑
• FİLO KAÇIRMA

Kaçırma, filoyu ve hammaddeleri ataklardan korumak için güvenli bir yere götürmektir.

İki yöntemi vardır:

İlki saldırı öncesi kısa süreli kaçırmadır. Tüm hammaddenizi gemilere yükler ve saldıran rakip gemileri gezegene ulaşmadan birkaç dakika önce gemileri gezegenden yollarsınız. Hedef olarak yakın olduğu ve uçuş az yakıt sarfettireceği için kendi harabe alanınızı seçebilirsiniz.

İkincisi ise uzun vadelidir ve mallarınızı siz oyunda yokken korumaya yöneliktir. Ancak burada filonozun bir Radar İstasyonu tarafından farkedilmemesine dikkat etmelisiniz. Yoksa bu durumda düşmanınız sizin hangi saniyede nereye ulaşacağınızı bilir ve saldırısını ona göre şekillendirir. Bu durumda filoyu önce Ay Merkez İstasyonu'nda konuşlandırmalı, sonra kaçırmalısınız. Aydan kalkan gemiler radarlarda gözükmezler. 
Ayınız yoksa bile mallarınızı güvene ulaştırmak için şansınız var. Filonuzu parçalar halinde yollarsınız ve yakalanma durumu olsa dahi kaybınız daha az olur.

Kaçırma işleminde, filonozun sizin de oyuna döneceğiniz zaman geri dönecek olmasına dikkat etmelisiniz. Bu da en iyi harabe alanlarına kaçırarak olur. Yakınınızda bir harabe alanı seçin. Filonuzun %10 hızla uçtuğunda siz oyuna dönünce geriye geleceği bir alan olsun (En az yakıt %10 hızla uçulduğunda sarfedilir). 
Hedef olarak casusluk göreviyle başka gezegenler de seçebilirsiniz. Ancak bu risklidir, çünkü radarlar tarafından kolaylıkla görülebilirsiniz ve yakalanabilirsiniz.

↑ BAŞA DÖN ↑
• FİLO KONUŞLANDIRMA VE ORTAK SAVUNMA

Ortak savunma demek, bir oyuncunun kendi filolarını başka bir oyuncunun gezegeninde konuşlandırması demek.

Ortak savunma sadece ittifak üyeleriyle ve arkadaş listesinde adı geçen oyuncularla yapılabilir, diğer oyuncularla yapılmasi mümkün değildir.Tatil modundaki oyuncularda filo tutulamaz. Konuşlandırmak için filo menüsüne yeni bir fonksiyon konuldu.

Bu fonksiyon sayesinde oyuncu filosunu konuşlandırmak istediği süreyi seçebilir.Bunun ekstra deuterium masrafı vardır. Ne kadar deut gerektiğini masraf altında bulabilirsiniz. Deuterium konuşlandırma görevi verildikten sonra gereken deuterium otomatik olarak filoyla birlikte gider. Tüm bu filo hareketlerini hem filoyu gönderen hem de filonun duracağı gezegenin sahibi filo ekranında YEŞİL olarak görür.

Filo gezegene ulaştığı zaman, müttefik filonun gezegene geldiği ve durdugu haberi alınır.

Gezegende başka dost müttefik filolar duruyor ise ve koruyor ise , casusluk mesajinda düşman uyarı olarak görür. Duran filolar casusluk mesajında gözükmez. Bunu sonda saldırısı yapıp görebilirler.
↑ BAŞA DÖN ↑
• SUBAYLAR
SUBAYLAR OYUNDA COK HIZLI ILERLEMENIZE YARDIMCI OLURLAR VE SIZIN ICIN COK BUYUK AVANTAJLAR SAGLARLAR. 

• BİNALAR

Metal Madeni 
Gemi ve bina inşaatında kullanılan hammaddelerin en önemli kaynağı.

Metal en ucuz hammadde olduğu için, aynı zamanda en çok kullanılanıdır da.

Metal üretimi için fazla enerji harcamak gerekmez. Madenler büyüdükçe yüzeyden derine inerler. Daha derin ve büyük madenler sayesinde daha fazla metal çıkarılabilir ve böylece üretim de artar.

Yalnız daha büyük madenlere daha fazla enerji ayırmak gerekir.

Kristal Madeni 
Elektronik inşaat malzemesi ve alaşım için gereken hammaddelerin en önemli kaynağıdır. Kristal çıkarılırken gereken enerji, metal çıkarılırkenkinin neredeyse iki katıdır ve bu yüzden Kristal metalden daha değerlidir. Tüm gemi ve binaların Kristal ihtiyacı vardır. Ne yazık ki, gemi yapımı icin çok gerekli olan bu değerli madenler Metal'de oldugu gibi ancak daha derinlere inildikçe büyük miktarlarda çıkartılabilir. Daha saf ve büyük miktarda Kristal'e ulaşabilmek için maden ocaklarının kademelerinin yükseltilmesi gerekir.

Deuterium Sentezleyicisi 
Deuterium, bir çeşit ağır sudur. Bu sebeple madenlerde olduğu gibi daha derinlerde daha fazla miktarda bulunmaktadir. Daha derinlere ulaşabilmek için sentezcinin geliştirilmesi ve kademesinin arttırılması şarttır. Deuterium neredeyse tüm gemilerde, tüm araştırmalarda, Galaksi'nin incelenmesinde, ayrıca Radar İstasyonu Taraması'nın çalışmasında çok önemli bir rol oynar.

Solarenerji Santrali 
Madenlerin ve sentezcinin enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çok büyük Solarenerji Santralleri yapmak gerekir. Fabrikalar büyüdükçe , ışık enerjisini elektrik enerjisine çeviren fotovoltaj hücreyle kaplı yüzey alanı da büyür. Solarenerji Santralleri gezegenin enerji ihtiyacini karşılamak için gerekli olan en önemli binalardır.

Füzyonenerji Santrali 
Füzyonenerji Santrallerinde soğuk füzyon yöntemiyle, çok yüksek basınç ve ısı altında 2 hidrojen atomu helyum atomuna füzyonlanır. Bu işlem sırasında oluşan bir helyum atomu için 41,32*10^-13 Joul'luk enerji ışınım olarak açığa çıkar (1 gram hidrojenden 172 MWh enerji açığa çıkar). Füzyon Reaktörü ne kadar büyük olursa, o derece komplike füzyonlar elde edilebilir ve o büyüdükçe üretilebilen enerji de artar.

Robot Fabrikası 
Robot Fabrikaları gezegenin altyapısı ve organizasyonu için gereken vasıfsız iş gücünü üretirler. Kademesi arttıkça diğer binaların yapım süreci de hızlanır.

Nanit Fabrikası 
Nanit Fabrikası robot tekniğinin taçlandırılmasıdır. Nanitler iyi bir iletişim ağıyla inanılmaz ve alışılmadık işler yapabilen nanometre büyüklüğündeki robotlardır. Neredeyse tüm branşlardaki üretimi arttırırlar. Her seviye gemi, bina ve savunma yapıları için gereken süreyi yarıya indirirler.

Metal Deposu 
Çıkarılmış metaller için dev depolardır. Depo büyük olursa içinde tutulabilecek Metal de o kadar fazla olur. Eğer depo dolarsa daha fazla Metal çıkarılamaz ve madenin çalışması durur.

Kristal Deposu 
Daha işlenmemiş Kristal, bu devasa depolarin içinde tutulabilir. Depo büyük olursa içinde tutulabilecek Kristal de o kadar fazla olur. Eğer depo dolarsa daha fazla Kristal çıkarılamaz ve madenin çalışması durur.

Deuterium Tankeri 
Yeni elde edilen Deuterium'un depolanabileceği dev tankerlerdir. Bu depolar genellikle uzay limanlarının yakınında olurlar. Ne kadar büyük olurlarsa o kadar çok miktarda Deuterium depolanabilir. Tankerlerin dolması durumunda daha fazla Deuterium üretilemez.

Bilimsel Araştırma Labarotuvarı 
Yeni teknolojileri keşfedebilmek için bilimsel araştırma istasyonu gereklidir. Bu istasyonlardaki ilerlemelerin kademesi yeni teknolojilerin geliştirilme hızını direk olarak etkiler. Gelişme kademesi ne kadar yükselirse yeni teknolojileri keşfetme hızı da o kadar artar. Bir gezegendeki bilimsel araştırmaları mümkün olduğunca hızlı bitirebilmek için tüm bilim adamlarının bu gezegende kurulan yeni araştırma istasyonuna gönderilmeleri gerekir. Bu yüzden diğer gezegenlerde bilim adamı kalmaz. Eğer yeni bir teknoloji keşfedilirse bilim adamları bu yeni teknoloji ile birlikte kendi vatanları olan geldikleri gezegene geri dönerler. Böylece bu teknoloji bütün gezegenlerde kullanılabilir.

Roket Silosu 
Roket Siloları'nda roketler konuşlandırılır. Yapımı biten her kademe için tamamen isteğe bağlı ama azami 5 roket konuşlandırılabilir.

↑ BAŞA DÖN ↑
• FİLO OLUŞTURMA

Öncelikle Ogame'deki filo kavramının genel bir tanımını yapalım: 

Ogame'de ''Filo'' aynı amaç için görevlendirilmiş, aynı anda ve bir seferde yollanmış gemi grubudur. Filo bir gemiden de bin gemiden de oluşabilir.

Bir filoyu nasıl oluşturabilirim ve onu nasıl görevlendirebilirim?

Bir kez anladıktan sonra aslında gerisi çok kolaydır: Önce sol menüden ''Filo'' tıklanır. Sonra sağda bir menü çıkar. Bu menünün üst kısmında o anki tüm filo aktiviteleri görülür. Göreve gidiş F harfiyle, görevden dönüş R harfiyle gösterilir. Nasıl bir görevi olduğu ve varış saatinin yanısıra bir de ''Geri Çağırma'' opsiyonu vardır. Bunu seçtiğinizde göreve gidiş halindeki filo anında görevi iptal ederek dönüş uçuşuna başlar. Mouse imlecini birliğinizin sayısı üstünde bekletirseniz, filoda hangi gemiden kaç tane olduğunu görürsünüz.

Bu kısmın altında o an gezegende bulunan gemilerin listesi vardır. Yandaki yere sayılar yazılarak bu gemiler yeni görevler için seçilebilirler. Gemilerin tümünü seçmek için ''Tüm gemiler'' aynı türdeki tüm gemileri seçmek için de ''max'' butonu kullanılabilir. 
Mouse imlecini gemi isimlerinin üstünde beklettiğinizde gemilerin hızını görürsünüz.

Dikkat: Her filo, en yavaş gemisinin hızındadır.

''Devam''a tıklayarak seçtiğiniz gemileri filoya eklersiniz. (Menünün en üstünde azami filo sayısı vardır. Bu sayıya ulaşıldığında yeni filo kurulamaz.)

Sonraki menüde hedefin koordinatı yazılır ve hedefin gezegen mi, ay mı yoksa harabe mi olduğu seçilir. Belli filo görevleri sadece belli hedeflerde çalışırlar (örneğin geridönüşüm ancak harabe alanında mümkündür).

Daha sonra hız yüzde 10'luk dilimler halinde seçilebilir. Seçime göre süre ve yakıt gereksinimi altta gösterilir (tüm uçuşlarda yakıt olarak Deuterium kullanılır). En alttaki ''Shortlinks'' kısmında kolonilerinizin kısayolları bulunur. Bunlara tıklayarak kolayca koordinatı seçebilirsiniz.

Tekrar ''Devam''a tıklayarak diğer menüye geçersiniz.

Bu menü son ve en önemli menüdür. Burada filonuzun görevini seçersiniz (tüm mümkün görevler listelenmişlerdir).Sağda Metal, Kristal ve Deuterium'un yanına yollanmak istenen hammadde sayısı yazılır. Burada da tümünü seçmek için ''azami'' opsiyonu vardır. Altında otomatik olarak geriye kalan boş yer hesaplanır.

↑ BAŞA DÖN ↑
• BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR

Araştırma sizin birliklerinizi daha hızlı, daha dayanıklı ve saldırılarda daha güçlü yapar. Bu imkanı iyi kullanmalısınız. Bu yolla kayıplarınızı en aza indirir, ele geçirilmesi daha güç bir hedef olursunuz. Aynı zamanda araştırmalarla filonuzu genişletirsiniz (daha çok yağma ve hammadde) ve daha çok üretim yaparsınız (Nanit Fabrikası). Bu yüzden, günler de sürse sürekli araştırın. Araştırma sizi ileri götürür ve araştırma yoluyla aldığınız puanlarınız hep kalırlar.

↑ BAŞA DÖN ↑
• CASUSLUK

Tarama, yani rakip gezegenlerde sonda ile casusluk yapmak OGame'de çok önemlidir. Sadece bu yolla yeterli hammaddesi olan ve zayıf savunmasının sizin başınıza dert açmayacağı gezegenler bulabilirsiniz. Casusluk yeni başlayanlar için zor anlaşılır olabilir. 
Yabancı bir gezegene casusluk göreviyle bir sonda yollarsanız ve bir rapor alırsınız. 

↑ BAŞA DÖN ↑
• SAVUNMA

OGame'de en iyi fiyat/getiri oranı savunma gereçlerindedir.

Hemen hiçbir gemi savaş gücü olarak onlarla başa çıkamaz. Ancak onların da bir kusuru vardır: Uçamazlar. Oyunda değilken gemilerinizi kaçırabilirsiniz ancak onlar hep gezegenin üstündedirler.

Peki savunma kurmak fayda sağlar mı?

Öncelikle birkaç temel sorunu belirtmek gerekir. ''En iyi savunma'' yoktur. Hemen her savunma düşman tarafından yarılabilir. Bu yüzden savunmanız iyiyken bile hammaddelerinizi biriktirmeyip harcamalı ve gemilerinizi kaçırmalısınız.

Savunma sizi belki yüzde yüz koruyamaz ama en azından çekici bir hedef olmaktan çıkarır. Rakibin kaybının kazancından daha çok olması için çalışır. Bu durumda saldırıya uğramazsınız.

Buna ulaşmak için de savunmayı iyi ve mantıklı kurmanız gerekir. Yani, üstünde ele geçirilecek hammadde olmayan gezegende savunmaya da gerek yoktur. Ancak üstünde milyonlarca hammadde bulunan gezegenin savunması da ona uygun düzeyde olmalıdır, saldıran rakibin kaybı yüksek olabilsin ve o da bunu öngöreceği için saldırmasın.

Ayrıca savunma birlikleriyle kendi filonuzu da güçlendirebilirsiniz. Örneğin10 bin Roket ve birkaç Plazma Atıcı gemilerinizin atış gücünü desteklerler. 
Güçlü bir savunmayla filonuz için sağlam bir liman oluşturmuş olursunuz.

İyi bir savunma nasıl kurulur?

Savunma kurmak filo kurmakla beraber yürütülmelidir. Her birimin güçlü ve zayıf yanları olduğu için birimleri kombine etmeli ve ataklar için basit birer yem olmaktan korumalısınız.

Temel olarak iki savunma gereci türü vardır: Yakalayıcılar (Kalkan Kubbeleri ve Yakalayıcı Roketler) ve Atıcılar (diğerlerinin dışında kalan tüm savunma öğeleri).

Yakalayıcılar, rakibin atışlarını değerli gereçler yerine kendi üstlerine çekmeyi hedeflerler.

Sistem savaş sırasında hedefleri rastgele seçtiği için birden fazla yakalayıcı oluşturmak gerekir. Böylece değerli Gaus Topları ve Plazma Atıcılarının isabet alma ihtimalleri düşer. Genelde atıcıların 5 ila 8 katı arasında yakalayıcı kurmak mantıklıdır. 
Atıcılar rakibin saldırı birliklerini yoketmeye çalışırlar. Bunun için Plazma Atıcılar epey uygundur, çünkü rakibin hemen her birimini (Ölüm Yıldızı ve Gezegenlerarası Roketler hariç) tek atışta yok edebilirler. Gaus Topları da oldukça etkili ve ucuzdurlar. İyi bir savunmada ikisi de bulunmalıdır. 
İyon Topları ve Ağır Lazer Topları başlangıçta uygundurlar. Özellikle Ağır Avcılar bunlara karşı zorlanırlar. İleride bunları artık imal etmemek gerekir, çünkü Gaus Topları ve Plazma Atıcılar daha verimlidirler.

Koruyucu Kalkanlar diğer gereçleri atışlardan korurlar. Bir küçük kalkanı yoketmek için 45-50 Hafif Avcı gerekir. Büyük kalkanlara Hafif Avcılar yetmezler. Bir büyük kalkanı 12 muhrip yahut 110 Ağır Avcı ancak yokedebilir.

↑ BAŞA DÖN ↑
• İTTİFAK SAVAŞ SİSTEMİ

Filo saldırı için gönderildiği zaman filo menüsünde "geri çağır" altında ittifak savaşına davet butonu gözükür. Bunun üstüne basarak başka oyuncuları ortak saldırıya davet edebilirsiniz. Davet ederken, davet etmek istediğiniz oyuncunun ismini butondaki boşluğa yazmanız gerekir, böylece davet edilen oyuncuya eğer isterse ortak saldırıya katılma izni verilmiş olur. Davet edilen oyuncuların listesi her zaman gösterilir. Davet edilmeyen ortak saldırıya katılamaz. Ayrıca bu ortak saldırı filosuna istek üzerine özel bir isim verilebilir. Aynı zamanda bir oyuncu bu ortak saldırıya birden çok filoyla da katılabilir.

Ortak saldırı için aynı ittifak üyesi ya da davet eden oyuncunun arkadaş listesinde olmak gereklidir.

Davet edilen oyuncular, davet edildiklerine dair özel bir mesaj alırlar, ondan sonra hangi saldırı filosuna katılcaklarına ya da bunları kabul edip etmeyeceklerine kendileri karar verirler.

Dikkat: Ortak saldırı birliğinde 5 farklı oyuncu ve max. 16 saldırı filosu olabilir. Kimin kaç filoyla katılacağına oyuncular kendi aralarında karar vermelidirler.

Önemli ayrıntı: Katılan yeni gemiler ortak saldırı filosunun hızını %30 dan fazla yavaşlatamazlar. Eğer filo bu hızdan fazla yavaşlarsa İttifak Saldırısı yazısı gösterilmeyecektir.

Örnek: Bir filonun hedef gezene varışı 2 saat sürüyor. Kalktıktan 10 dakika sonra, bu filoya başka bir filo katılmak istiyor ve 2.filo aynı hedefe 2 saat 10 dakikada varıyor.

Bu mümkün, çünkü yeni filo saldırının hızını 20 dakika yavaşlatıyor ve böylece %16 yavaşlatmış oluyor.

Ortak saldırının ortak savunmanın tersine ekstra bir masrafı yoktur.

Saldırı Birliğinin hızı:

Birlik içinde bulunan en yavaş filonun hızıyla uçar, tüm filolar hedefe ortak ve aynı zamanda ulaşırlar.

Birliği kuran başlangıç filosu geri çağrılsa bile kalan filolar hedefe uçmaya devam ederler. Filoların ayrılmasıyla birliğin hızı değişmez. (birlikten en yavaş filo ayrılsa bile) 
Son saniyeye kadar birlikten filo geri çekilebilir (birliğe davet edilen oyuncuların dikkatli seçilmesi çok önemli, casuslara dikkat!)

Saldırıdan sonra birlik otomatik olarak dağılır ve her filo kendi gezegenine geri döner.

↑ BAŞA DÖN ↑

• TATİL MODU

Tatil Modu, oyuna uzun süre giremeyecek oyuncuların gezegenlerinin tamamen yok edilmesini engellemek için oluşturuldu.

Mod, aktifleştirildikten sonra gezegenleri saldırılardan korur. Oyuncu galaksi listesinde mavi renk gözükür ve oyuncunun gezegenine casus sondası yollanmak ya da saldırı düzenlenmek istendiğinde gezegenin bu tip uçuşlara kapalı olduğu mesajı gelir.

Bu koruma için ödenecek karşılık oldukça büyüktür. Bu moda geçebilmek için Bilimsel Araştırma Merkezi'nde gelişimi süren teknik olmamalı ve bir bina inşaatı devam etmiyor olmalıdır. Aynı şekilde, uçuşu süren filo da olmamalıdır. Ayrıca madenlerin üretimleri sıfırlanır ve binalar mod bitene dek maden üretmezler.

Tatil Modu sol menüdeki ''Ayarlar'' kısmından aktifleştirilir. Bu işlemin ardından kayıt hemen Tatil Modu'na girer ve en erken 24 saat sonra tekrar normal moda dönülebilir.

↑ BAŞA DÖN ↑
• IŞINLAMA

Gezegenler ışınlanabilir. Gezegen üzerinde aktif filo hareketi varsa ışınlama gerçekleşmez. Aydan ışınlama gerçekleşmez ve Ana gezegen ışınlanamaz.

• BANKA

Her gezegene ait banka bulunmaktadır. Buraya depolanan hammaddeler savaşlardan ve yağmalardan korunur ve istenildiğinde gezegene yükleme yapılabilir.

Bankaya hammadde yatırmak ve çekmek için öncelikle maden depolarından en az 1 kademe basılı olması gereklidir. Daha sonrasında her gezegen bankasının alacağı kapasite, gezegen depolarının 2 katıdır. Eğer jeolog hesabınız aktif ise bu kapasite 2 kat daha artacaktır.

↑ BAŞA DÖN ↑